martes, 25 de octubre de 2011

COMPARACIÓ DE MAPES DE ALTRES GOTES FREDES I LA QUE ES PRESENTA ALS PRÒXIMS DIES

A continuació vaig a posar els mapes en altura de les diferents situacions històriques que han donat pluges torrencials tant a Xàbia com a la Comunitat Valenciana en general, i la compararé amb la que es presenta per als pròxims dies.
En primer lloc tenim el mapa del dia 2 de Octubre de 1957, dia de la històrica "AIGUÀ" de Xàbia:
En esta imatge teníem una bolsa de aire fred molt forta al centre de la península el qual va inclús arribar a deixar neu a Madrid, pero que va provocar una fortísima inestabilització de l'atmósfera amb les fortes diferencies de temperatura que hi habien entre altura i superficie, ja que pensar que encara eren primers de Octubre i encara faría algo de calor els dies pasats. Tot aixó es va ajuntar i provocà tot el desastre que va pasar a Xàbia amb els 1078 litres en 48 hores.
La situació per als pròxims dies no te res a vorer amb esta.

El seguent mapa es del dia 20 de Octubre de 1982, de la PANTANÀ DE TOUS.
Esta situació es una situació de llibre de Gota Freda, amb un embolsament de aire gelat al Nord d'Africa i l'Estret de Gibraltar i que enviaba vents de Llevant que vaen desencadenar fortísimes pluges primer a Alacant i després a la zona de la Ribera del Xuquer i comarques interiors de Valencia, que desencadenà amb la desgracia de la pantanà de Tous. Eixa volta a Xàbia ens va plourer molt poc.
Esta situació tampoc es sembla del tot amb la que es presenta els pròxims dies, pero s'apropa algo més que la del 1957.
El seguent mapa vorem un altra de les situacions històriques de pluges torrencials amb acumulacions de pluja desmesurades, com va ser la del 4 de Novembre de 1987, on a la Safor més concretament a Oliva es varen arreplegar 817 litres en 24 hores.
A Xàbia si no recorde mal es varen arreplegar al voltant dels 250 litres.
El seguent mapa es de l'última Gota Freda destacable i també de mals records per a Xàbia, es tracta del 12 de Octubre del 2007.
En esta estem amb una situació quasi calcada a la que anem a tindrer si van cumplintse les previsions, amb una xicoteta pero destacable diferencia, i es que la dels pròxims dies l'embolsament d'aire gelat serà més fred la de enguany, uns 5º més freda, i aixó significa que les pluges podríen inclús ser més fortes.
Tot dependrà de la ubicació final i la entrada de vents.
Vorem pero pot ser perillosa si es colocara allí on pot fer més mal, ara be, en que es moga cap a una direcció o cap un altra pot variarlo tot.

I per últim les últimes actualitzacions dels dos models principals, el GFS(americà) i el ECMWF (europeu).
Esta altra imatge es la de GFS:
I esta altra es la imatge del model ECMWF:
Ahí queda aixó!!, vorem com van actualitzantse els pròxims dies els mapes, pero hi ha que anar en conte per lo que puga pasar.

1 comentario:

  1. t'ho has currat,enhorabona.La veritat esque aquests episodis son dificils de situar,pero vist lo vist cal situarlos a la nostra zona,soles ens queda esperar que no ocorreguen desgracies i que soles siga un diluvi que es puga seguir apasionadament per aquells que ens agrada la meteorologia

    ResponderEliminar